Unikalność i niepowtarzalność liofilizacji i liofilizatów przejawia się w:
- niezmienności właściwości: fizycznych, chemicznych i biologicznych:
- smaku
- zapachu (lotne substancje, olejki eteryczne)
- wartości odżywczych (cenne enzymy, niezbędne aminokwasy, nieodzowne witaminy i minerały)
- nie zostaje zniszczona wewnętrzna struktura komórkowa produktu spożywczego
- higroskopijności, która oznacza znacznie lepsze wchłanianie powyższych substancji
- najskuteczniejszym znanym zabezpieczeniem przed zepsuciem przez maksymalne usuniecie wody
- sterylności i higieniczności produktu
- uwodnieniu, czyli namoczeniu produktu, co przywraca mu naturalny kształt, smak i zapach.
- bezpieczeństwu dla alergików i małych dzieci ze względu na brak konserwantów, sztucznych zapachów, barwników, substancji słodzących, tłuszczy.
- 100% naturalności; produkt jest poddawany liofilizacji, w sezonie jego naturalnego wzrostu, kiedy jest świeży, najbardziej wartościowy i smaczny.
GMO (wolne od modyfikacji genetycznych), bez wypełniaczy czy dodatków (idealne dla wrażliwych na gluten, nadające się dla wegan i wegetarian)
- …. w końcu: niezwykle proste w użyciu i przygotowaniu