LIOFILIZACJA

Liofilizacja to najlepszy i najnowocześniejszy sposób utrwalania żywności:

owoców, warzyw, grzybów, serów, mięsa i ryb, a także jogurtów, pożytecznych bakterii czy enzymów.

 

Czym jest Liofilizacja?

 

Specjalnie, by przybliżyć ten proces stworzyliśmy  film – zapraszamy !

 

Inaczej to – suszenie sublimacyjne (ang. freeze drying). Ten unikalny proces można opisać w następujący sposób:

  • produkt zostaje poddany głębokiemu mrożeniu (w temperaturze poniżej -60°C), co pozwala  zniszczyć szkodliwe drobnoustroje i pleśnie, które są odpowiedzialne za psucie się żywności.
  • równocześnie z zamrożonego produktu, usuwana jest woda ( w około 95%), która bezpośrednio jest zamieniana w parę wodną – następuje pominięcie procesu skraplania, stąd w nazwie suszenie sublimacyjne.

Po wyjęciu z komory liofilizacyjnej, produkt jest suchy, kruchy i bardzo lekki, dlatego: 1 kg liofilizatu +/- 10 kg produktu