Gnocchi Fullcolor
½ opakowania liofilizowanych buraków
½ opakowania liofilizowanego szpinaku
1 kg ziemniaków
¾ szklanki mąki
1 całe (szczęśliwe:) jajo
100g wyraźnego, twardego sera żółtego
(opcjonalnie szałwia lub świeże pomidory)
½ opakowania liofilizowanego szpinaku
1 kg ziemniaków
¾ szklanki mąki
1 całe (szczęśliwe:) jajo
100g wyraźnego, twardego sera żółtego
(opcjonalnie szałwia lub świeże pomidory)
Gotujemy ziemniaki, najlepiej w mundurkach, wtedy są najwartościowsze i nieobciekające wodą.
Ubijamy je na pure, dodajemy mąkę , jajko oraz łyżeczkę soli (ewentualnie suszony czosnek). Dzielimy ciasto na dwie części; do jednej dodajemy szpinak, do drugiej- buraki. Wyrabiamy oddzielnie, dodając do ciasta tyle mąki, by ciasto było elastyczne, ale też „oporne”. Dzielimy jak kopytka obtaczając w mące , a kształt obrabiamy po swojemu. Gotujemy we wrzątku. Gdy gnocchi wypłyną- dajmy im jeszcze około minuty-dwóch. Posypujemy serem i – albo dodajemy na górę pomidory pokrojone w kostkę ,albo łyżkę masła z podsmażonymi kilkoma liśćmi szałwii. Ta ostatnia wersja sprawdzi się w zimniejsze dni, a z pomidorami na upalne.
w na słono