
Dip cały w buraczkach
30g liofilizowanych czerwonych buraków
¾ szklanki wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny (lub octu balsamicznego)
3 łyżki nierafinowanego oleju słonecznikowego
sól i pieprz
(opcjonalnie: garść prażonych pestek słonecznika oraz ser feta)
¾ szklanki wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny (lub octu balsamicznego)
3 łyżki nierafinowanego oleju słonecznikowego
sól i pieprz
(opcjonalnie: garść prażonych pestek słonecznika oraz ser feta)
Łączymy liofilizowane buraki z wodą. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i resztę składników. Jeśli decydujemy się na pestki słonecznika, to musimy je wcześniej zmielić – warto to zrobić, bo dodadzą dip’owi wyrafinowania. Feta nie jest konieczna, ale gdy się zdecydujemy – wtedy nie dodajemy soli.

w na słono