Barwne naleśniki

15g (lub więcej) liofilizowanego proszku z buraka, szpinaku lub jarmużu
1 szklanka wody
1,5 szklanki mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
2 szklanki mąki
2 całe jajka
3 szczypty cukru

Całość mieszamy, by nie było grudek. Pozostawiamy na 10-20minut, by składniki się połączyły. Sprawdzamy gęstość ciasta. Na mocno rozgrzanej paletni kładziemy łyżeczkę masła klarowanego i rozpoczynamy nalewanie chochelki ciasta na jednym z rogów i rozlewamy po patelni. Smażymy z obu stron. Podajemy z owocowy serkiem, dżemem lub sosem owocowym.
Smak liofilizatów jest niewyczuwalny, natomiast kolor imponujący. Jeśli chcielibyśmy mieć jeszcze żółte naleśniki należy do ciasta dodać 3 łyżeczki kurkumy.